مهمترین عامل سلامتی تایر خودرو هوا است
همانطور که فشار خون برای انسان حیاتی است و کمبود یا زیاد بودش آدمی را به زحمت میاندازد، مسأله مهم تایرها نیز فشار هوا یا اصطلاح آشنای تنظیم باد است. فشار باد مناسب قدرت تایر را در برابر نیروی وزن و شرایط مختلف رانندگی مانند ترمز کردن، شتاب گرفتن و غیره بیشتر میکند. بهترین وضعیت تایر با فشار باد مناسب مهیا میشود بنابراین باید حداقل دو هفته یکبار فشار باد تایرها را تنظیم کنید. تایرهای خودرو باید به میزان توصیه شده توسط سازنده خودرو باد شود. مهمترین عامل سلامتی تایر خودرو هوا است که آن هم (تقریبا) رایگان است.
شرایط میزان باد لاستیک خودرو:
معایب زیاد بودن بیش از حد فشار باد تایر:
۱- باریک شدن سطح تماس و کاهش قابلیتهای تایر و پایداری آن
۲- سلب آسایش و راحتی در رانندگی!
۳- ساییده شدن بیش از حد قسمت میانی لاستیک
۴- قابلیت جذب نیروهای وارده از جاده به لایههای میانی تایر از بین میرود و با کم شدن استقامت آنها در برابر نیروها، آسیب پذیریشان زیاد میشود
۵- بهدلیل تجمع نیروها در مرکز آجها، لایههای لاستیکی در زمان گرم شدن تمایل زیادی به جدا شدن دارند
معایب کم بودن بیش از حد فشار باد تایر:
۱- زیاد شدن مصرف سوخت بهدلیل افزایش سطح تماس با جاده
۲- اگر چرخهای جلو کمباد باشند فرمان سفت و یا به یک سمت کشیده میشود
۳- ساییده شدن سریعتر و بیشتر قسمت بیرونی آجها
۴- در زمان حرکت، بهدلیل تغییر شکل زیاد در منطقه تماس با جاده، حرارت فوقالعاده بالا میرود و امکان جداشدن لایهها بیشتر میشود که این مساله خطرات زیادی در پی دارد
۵- موجدار شدن لاستیک و بالا رفتن حرارت در سرعتهای بالا
۶- له شدن تیوپ بین رینگ و حلقه داخلی تایر
لذا میزان باد تایرها را به طور منظم کنترل کنید. حداقل هر دو هفته یکبار و پیش از مسافرتهای طولانی نگاهی به تایرها انداخته و میزان باد آنها را بررسی کنید.
چند توصیه مهم در مورد فشار باد تایر:
۱- پیش از حرکت در بزرگراهها با سرعت بالا، فشار باد تایرها را طبق سفارش سازنده آن، بیشتر کنید.
۲- خودرویی که بار سنگین حمل میکند، دقیقا شرایط تایر کمباد را دارد، لذا با توجه به میزان بار، فشار باد تایرها را به مقدار حداکثرpsi 4 بیشتر کنید.
۳- باد تایر را همیشه در حالت سرد و یا زمانی که حداکثر ۲ تا ۳ کیلومتر با سرعت کم حرکت کردهاید، تنظیم کنید، زیرا حرارت تایر، فشار باد آن را افزایش میدهد. تابش نور خورشید در زمان پارک طولانی نیز چنین حالتی ایجاد میکند.
۴- هیچگاه اضافه فشار باد تایر را در زمان گرم بودن آن کم نکنید، زیرا تایر پس از خنک شدن دچار کاهش فشار میشود.
۵- بعد از تنظیم باد، درپوش «والو» را با دقت ببندید.
۶- تنها به چشم خود برای تنظیم باد اعتماد نکنید.
۷- حتما به فشار استاندارد ارائه شده توسط کارخانه سازنده خودرو توجه کنید. میزان فشار باد توصیه شده توسط کمپانی، اکثراً در پشت درپوش درب باک بنزین و یا داخل درب صندوق عقب و یا روی ستون وسط (B) سمت راننده نوشته شده است.
۸- همواره فشار باد تایر زاپاس را بیشتر از فشار ارائه شده توسط کارخانه سازنده خودرو تنظیم کنید.
فشار باد تایر در مواقع خاص
عموماً توصیه شده است تا از فشار باد معمولی تایر در جادههای خاک، گِلی، برفی و غیره استفاده شود. با این حال در شرایط ویژهای که میزان چنگزنی کاهش مییابد میتوان با کاهش فشار باد به مقدار جزئی، موجب بهبود چنگزنی تایر شد.
جاده گلی: در شرایط کاملاً گِلی، کم کردن فشار باد باعث افزایش اندازه سطح تماس تایر با جاده شده و قابلیت حرکتی تایر را بالا میبرد.
جاده برفی: در جاده برفی فشار باد معمولی تایر را تغییر ندهید. فقط در صورتی که ناهمواری جاده برفی زیاد باشد کاهش فشار باد به جلوزدن و غلتیدن تایر کمک میکند.
جاده سنگلاخی: در مسیر سنگلاخی فشار باد معمولی را نباید تغییر داد. کاهش فشار باد موجب صدمه دیدن تایر و حتی ترکیدن آن میگردد.
جاده ماسهای: کاهش فشار باد تایر به غلتیدن و جلوبردن تایر و خودرو در جاده شنی و ماسهای کمک میکند.
جاده خیس: فشار باد تایر را تغییر ندهید.
به طور کلی هیچگاه نباید فشار باد تایر کمتر از حداقل فشار باد توصیه شده توسط سازنده باشد و پس از بازگشت به جاده معمول آسفالته فوراً باید فشار باد تایر را به حالت معمولی برسانید.