چه لاستیکی برای ایران مناسب است
یکی از مهمترین سوالاتی که عموما مصرف کنندگان لاستیک به هنگام خرید لاستیک مایل به دانستن آن می باشند اینست که تفاوت بین لاستیک چهارفصل و لاستیک تابستانی در چیست؟ در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که نام گذاری این لاستیک ها براساس فصول سال, صرفا براساس پارامترهای در نظر گرفته شده در زمان طراحی لاستیک می باشد تا تولیدکنندگان لاستیک بتوانند طبقه بندی مشخصی از لاستیک های طراحی شده خود داشته باشند.
اما قرار دادن نام چهارفصل و تابستانه بروی این لاستیکها باعث برداشت نادرست بسیاری از مصرف کنندگان لاستیک در زمان خرید لاستیک شده است (البته شاید فقط می توان گفت در ایران). از اینرو که خریداران لاستیک بر این باور می باشند که لاستیک تابستانه فقط برای تابستان مناسب می باشد و لاستیک چهار فصل برای تمامی فصول. در این مقاله سعی بر آنست تا به مقایسه لاستیک های چهار فصل و تابستانه از نظر عملکردی در شرایط گوناگون پرداخته شود تا خریداران با مقایسه این دو نوع لاستیک بتوانند انتخاب صحیح تری در زمان خرید لاستیک داشته باشند.
لاستیک تابستانی
اساس ساخت لاستیک های تابستانه افزایش عملکرد و قابلیت چنگ زنی لاستیک در سرعتهای بالا می باشد. به همین دلیل در اکثر خودروهای اسپورت و خارجی عمدتا لاستیکهای تابستانه بعنوان لاستیک فابریک در نظر گرفته می شود. اینگونه از لاستیکها در مقایسه با لاستیک های چهارفصل عمق عاج کمتری را دارا می باشند که این امر باعث قابلیت چنگ زنی بالای این لاستیکها در مقایسه با لاستیک های چهارفصل می شود. لازم است بدانید که در زمینهای بارانی نیز لاستیکهای تابستانه عملکرد بهتری نسبت به لاستیک های چارفصل را دارند, به این دلیل که لاستیک های تابستانه به واسطه عمق عاج کمتری که دارند سطح بیشتری از لاستیک را در زمان رانندگی با زمین درگیر میکنند.
از جمله مزایای بهتری که لاستیکهای تابستانه در مقایسه با لاستیکهای چهارفصل ارائه می دهند می توان به قابلیت فرمانپذیری عالی و ترمزپذیری عالی اینگونه از لاستیکها اشاره نمود.
لاستیک چهار فصل
به طور کلی خصوصیات لاستیکهای چهارفصل را می توان بصورت تعادل عملکردی در زمینهای خشک, مرطوب و برفی ملایم توصیف نمود. اینگونه از لاستیک ها دارای عمق عاج متوسط بوده و طول عمر آج آن در مقایسه با لاستیک های تابستانه, که عمق عاج کمتری دارد, بیشتر می باشد. اینگونه از لاستیک ها در سایزهای متنوع و برای اکثر خودروها در دسترس می باشد.
در مقایسه با لاستیکهای تابستانه اینگونه از لاستیک ها, بواسطه عمق عاج لاستیکی که دارند, در زمینهای خشک قابلیت چنگ زنی کمتری دارند که این امر باعث کاهش قابلیت ترمزپذیری و فرمانپذیری ماشین در سرعتهای بالا می شود. البته این عمق عاج لاستیک در لاستیکهای چهارفصل بدین جهت در نظر گرفته شده است که بتواند در زمینهای برفی ملایم عملکرد مناسبی از خود نشان دهد و عمر عاج آن نیز بدین جهت از لاستیکهای تابستانه بیشتر می باشد.
راهنمایی در زمان خرید لاستیک
در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که لاستیک های تابستانه و چهارفصل بسیار از نظر عملکردی مشابه یکدیگر می باشند و نباید صرفا نام لاستیک تابستانه مانع از تصمیم گیری شما در زمان خرید لاستیک شود. بطور کلی نکات زیر را در زمان خرید لاستیک, وقتی با گزینه چهارفصل و تابستانه روبرو می شوید, در نظر داشته باشید:
1- شرایط آب و هوایی منطقه خود را در نظر داشته باشید. این امر بدان مفهوم می باشد که نباید چون آب و هوای یک منطقه سرد می باشد دیگر لاستیک تابستانی برای آنجا مناسب نمی باشد. مسئله ای که باید به آن توجه داشته باشید اینست که چه تعداد روز هوای منطقه شما خشک, بارانی و برفی می باشد. بعنوان مثال برای شهر تهران در نظر بگیرد که در 10 سال اخیر شاید تعداد روزهای برفی حتی به 20 روز هم نرسیده باشد که عمده آنها فقط باعث مرطوب شدن زمین شده اند و روی زمین برفی نشسته نشده است.
2-در نظر داشته باشید که در صورت بارش برف سنگین نیز, دیگر لاستیک چهار فصل مناسب نمی باشد و باید از زنجیر چرخ و یا یخ شکن ( یا همان لاستیک زمستانه یا گل برفی) استفاده نمائید.
3-اگر بیشتر در جاده های کشور هستید در نظر داشته باشید که لاستیک تابستانی عملکرد بهتری ,چه به لحاظ ترمز پذیری و چه به لحاظ فرمانپزیری در سرعتهای بالا, در مقایسه با لاستیک های چهار فصل دارند.
4-جالب است بدانید که لاستیک تابستانی نیز مانند لاستیکهای چهارفصل دارای نماد M+S ,که نشانگر عملکرد مناسب در زمینهای گلی و برفی است, می باشد.
با توجه به مطالب گفته شده لازم است بدانید که اگر در ایران زندگی می کنید, هر دو نوع این لاستیک های برای تمام نقاط ایران از شمال تا جنوب مناسب و ایده آل می باشند و خودتان را برای یافتن صرفا یکی از این دو نوع لاستیک به زحمت نیندازید.